Welkom op het forum van startpagina!

Dit forum staat op alleen-lezen. Je kan hier informatie zoeken en oude berichten terugvinden, maar geen nieuwe berichten plaatsen.

Naar overzicht van alle forums

UITTIPS Tulip Land Voorhout, Haarlem, Utrecht en Vijfhuizen

  • verkade

    Tiendaagse Winterfair in PanoramaTulip Land Voorhout

    Van vrijdag 5 t/m zondag 14 november 2010 wordt in Panorama Tulip Land in Voorhout de eerste Winterfair gehouden. Een tien dagen durend evenement met demonstraties, workshops en veel optredens. Diverse bedrijven presenteren in tientallen stands de leukste en lekkerste producten voor de feestmaanden. Het aanbod is bijzonder divers. Verschillende kunstenaars tonen hun creatieve uitingen. In de gang naar de filmzaal er een speciale stand, waar allerlei oude Plaatjesalbums, waaronder de bekende nostalgische Verkadealbums van Jac. P. Thijsse kunnen worden ingekeken, geruild, gekocht, verkocht en ook getaxeerd. Iedereen wordt aangeraden eens op zolder te speuren naar oude albums als Verkade, Tovervisje, Flipje Tiel of voetbalplaatjes en de verzamelwaar naar deze stand mee te nemen om de waarde er van te vernemen. Ook zijn er op die stand veel oude Schoolplaten van Isings, Koekkoek en Jetses te bewonderen die een ieder aan die goede oude schooltijd doet terugdenken. De accommodatie wordt exclusief winterwarm aangekleed. De Winterfair wordt speciaal georganiseerd om ook het nieuwe 128m2 grote Panoramaschilderij van de Blauwe Tram aan een groot publiek te laten zien. Het doek is op 5 november a.s. gereed. Het toont de tramlijn van Haarlem naar Leiden dwars door de bloeiende bollenvelden. Het schilderij is een feest van herkenning. Bewoners van de Bollenstreek herkennen allerlei bekende punten. Voor Panorama Tulip Land is dit het tweede grote panorama schilderij. Tijdens de Winterfair krijgen de bezoekers regelmatig uitleg over wat er op het schilderij is afgebeeld. In het museum gedeelte staan diverse stands met heerlijke winterse gerechten. In het restaurant gedeelte staat een podium waar regelmatig optredens worden verzorgd. De Winterfair is dagelijks van 11 tot 19 uur geopend. De toegang bedraagt 6,00 euro per persoon.

    Vr 5 nov t/m Zo 14 nov 2010 VOORHOUT WINTERFAIR Tulip Land, ( met Verkadealbums op 5-6-7 nov ) dagelijks van 11-19 uur. Info: Bonnie Wiegel ( BOB ) Tel. 0252-525012 of 06-52054501. Email info@b-o-b.nl Site www.panoramawinterland.nl en www.b-o-b.nl

    +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

    Zaterdag 13 nov. 2010 Boekenmarkt in Haarlemse Grote of St Bavo Kerk

    Op zaterdag 13 november 2010 organiseert Peter Stroomer van Kollektorsitem van 9 tot 17 uur de jaarlijkse en overbekende boekenmarkt in de Grote of St. Bavo Kerk op de Grote Markt te Haarlem. In deze schitterende locatie presenteren zeventig exclusieve en gespecialiseerde antiquaren uit geheel Nederland op sfeervol verlichte kramen een grote keuze aan zeldzame en bijzondere tweedehands boeken. Het aanbod varieert van oude kinderboeken tot poëzie, van literatuur tot strips en van boeken over sport tot geschiedenis, romans, naslagwerken, boekenweekgeschenken, topografische werken, architectuur, kookboeken, oude strip- en jeugdboekjes, Verkadealbums, schoolplaten, enz. In het middendeel van de kerk is een stand, waar allerlei oude Plaatjesalbums, waaronder alle nostalgische Verkadealbums van Jac. P. Thijsse kunnen worden ingekeken, geruild, gekocht, verkocht en ook getaxeerd. Iedereen wordt aangeraden verzamelwaar mee naar deze stand te nemen om het materiaal te ruilen, te verkopen of de waarde ervan te vernemen. Ook geëxposeerde oude Schoolplaten doen een ieder terugdenken aan die goede oude lagere schooltijd. Gedurende deze boekenmarkt zijn er diverse muzikale optredens. Voor alle liefhebbers van boeken, muziek en kerkbouw de ultieme mogelijkheid om op 13 november dit exclusief gebeuren gratis te bezoeken. Het zal zeer druk worden in de Grote of St. Bavokerk te Haarlem. De ingang is aan de Oude Groenmarkt. Kom allemaal even kijken, kopen en genieten.

    Za 13 nov 2010 HAARLEM BOEKENMARKT in de Grote of St. BAVOkerk met 70 (verlichte) kramen ( met Verkadealbums ) Grote Markt 22, 2011 RD 9-17 uur. Toegang GRATIS. Info: KollektorsItem P. Stroomer Haarlem, Tel. 023-5271959. Email info@kollektorsItem.nl Alle markten: Site www.kollektorsitem.nl

    +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

    Nostalgische Verkadealbums op VerzamelaarsJaarbeurs

    Op 20 en 21 november 2010 is de Internationale VerzamelaarsJaarbeurs in Utrecht. Verzamelaar Anton Siedsma uit Hoofddorp is een van de ruim 2000 standhouders met zijn unieke collectie oude en nostalgische Plaatjesalbums en oude Schoolplaten. Honderden oude Plaatjesalbums, waaronder alle verschenen Verkadealbums van Jac. P. Thijsse, kunnen bij deze specialist en kenner aan zijn stand 8412 tegenover de ingang van hal 8 Curiosa worden ingekeken, geruild, gekocht en ook getaxeerd. Iedereen wordt aangeraden verzamelwaar als plaatjesalbums, plaatjes voetbal, reclame, enz, naar deze stand mee te nemen om de waarde ervan te vernemen en/of het materiaal te verkopen. Het is altijd weer bijzonder spannend welke nog ontbrekende oude plaatjesalbums of losse plaatjes op deze beurs worden aangeboden. Zie Site: http://hobby.clubs.nl/verkade Heel verzamelend Nederland kijkt reikhalzend uit naar deze internationale verzamelaarsbeurs.

    Za 20 en Zo 21 nov 2009 UTRECHT INTERNATIONALE VERZAMELAARSJAARBEURS resp. 9-18 uur en 10-17 uur. Info: ARC, Marjolein Lubbers, Tel. 0229-213891 Email info@verzamelaarsjaarbeurs.nl Site www.verzamelaarsjaarbeurs.nl ( met Verkadealbums op 8412, recht t.o. ingang hal 8 Curiosa )

    ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

    Tweedaagse Najaarseditie VerzamelaarsJaarbeurs Utrecht op 20 en 21 november.

    Europa’s grootste vintage evenement: dat is de VerzamelaarsJaarbeurs, die op zaterdag 20 en zondag 21 november 2010 plaats vindt in de Jaarbeurs Utrecht. Zoals altijd gehouden in combinatie met de Mega Platen & CD Beurs in hal 12. Op ruim 2000 kramen verdeeld over 5 beurshallen is alles te vinden wat er maar te verzamelen valt, van porseleinen poppen tot design artikelen, en van serviesgoed tot zakhorloges. Voor wie graag snuffelt in antiek en curiosazaken, verzamelt of gewoon een gezellig dagje rond wil snuffelen en unieke items zoekt is de halfjaarlijkse VerzamelaarsJaarbeurs een waar paradijs. Bovendien zijn er het hele weekend speciale tentoonstellingen, presentaties, demonstraties en signeersessies. Deze Najaarseditie besteedt speciale aandacht aan de geschiedenis van de Nederlandse eetcultuur en de stripkunst. Carolina Verhoeven, een fervent verzamelaar en grote kenner op het gebied van de Nederlandse culinaire geschiedenis, exposeert ruim 200 items uit de Nederlandse volkskeuken. De expositie zal worden ondersteund door het Nederlands Centrum voor Volkscultuur uit Utrecht. Bij de binnenkomst in hal 8 zijn tientallen mooie Schoolplaten van o.a. Isings, Koekkoek en Jetses te bewonderen. Ook kunnen daar honderden oude Plaatjesalbums, waaronder alle verschenen Verkadealbums van Jac. P. Thijsse, worden ingekeken, geruild, gekocht en ook getaxeerd. De Franse collectioneur Manuel Decker verzamelt al vanaf eind jaren ‘60 alles wat te maken heeft met stripverhalen op platenhoezen. Op de beurs toont hij 200 items uit zijn collectie met bekende afbeeldingen van onder meer Asterix & Obelix, Guus Flater, Babar, Kuifje en Lucky Luke. Tijdens de beurs wordt de Dutch Collector Award voor de tweede keer uitgereikt aan verzamelaars uit verschillende categorieën met de meest opvallende collecties. Onder het motto ‘Meet the Stars’ zitten in hal 11 weer een aantal acteurs klaar met de pen in hand voor de signeersessies. Alle deelnemers kunnen hun verzameling op een speciale manier laten fotograferen door een creatieve fotograaf. In hal 7 is wederom het gezellig ingerichte Museumplein, waar ruim twintig verzamelaars hun bijzondere collecties tentoonstellen. Iedere bezoeker ontvangt bij binnenkomst een gratis plattegrond met daarop de aparte afdelingen voor speelgoed, glas, aardewerk, boeken, munten, kaarten, postzegels, archeologie, platte zaken, fifties spullen en design woon - en interieurartikelen. Op vrijwel elk gebied zijn binnen - en buitenlandse specialisten aanwezig. De VerzamelaarsJaarbeurs blijft de gezelligste plaats om collega verzamelaars te ontmoeten.

    Za 20 en Zo 21 nov 2009 UTRECHT INTERNATIONALE VERZAMELAARSJAARBEURS resp. 9-18 uur en 10-17 uur. Info: ARC, Marjolein Lubbers, Tel. 0229-213891 Email info@verzamelaarsjaarbeurs.nl Site www.verzamelaarsjaarbeurs.nl ( met Verkadealbums op 8412, recht t.o. ingang hal 8 Curiosa Entreeprijs aan de kassa: EUR 12,- (kinderen t/m elf jaar gratis), voorverkoop met korting via de website: EUR 10,00

    +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

    Tweedaagse Pepernotenmarkt Amstelveen op 27 en 28 november 2010

    Op zaterdag 27 en koopzondag 28 november 2010 organiseert Star Promotions van 10-17 uur in Centrum Amstelveen een tweedaagse Pepernotenmarkt met de leukste, lekkerste en nieuwste braderieaanbiedingen. Bijna 200 standhouders presenteren op deze gezellige markt op het Stadsplein en de Rembrandtweg een breed assortiment en een grote variëteit aan producten van kleding, sieraden, tassen en cd's tot ambachtelijke versnaperingen, betere voedingsartikelen, huis- en tuindecoraties, thema- en feestdag artikelen, enz. Je kunt het zo gek niet opnoemen, of men kan het aantreffen. Voor een ieder is er wel iets te vinden. Naast een veelzijdig aanbod van goederen op de warenmarkt is er op zaterdag 27 nov. ook een stand, waar allerlei oude Plaatjesalbums, waaronder de bekende nostalgische Verkadealbums van Jac. P. Thijsse kunnen worden ingekeken, geruild, gekocht, verkocht en ook getaxeerd. Neem dus verzamelwaar mee. Ook oude Schoolplaten doen een ieder terugdenken aan die goede oude Schooltijd. Alle ingrediënten voor een gezellig dagje ‘shoppen’ zullen aanwezig zijn. Het is daarom zeer de moeite waard om het laatste weekend van november eens te komen kijken naar de vele verrassende en opwindende zaken die op deze twee dagen op en ook onder de kramen liggen.

    Za 27 nov en Zo 28 nov 2010 AMSTELVEEN PEPERNOTENMARKT Stadsplein/Rembrandtweg ( met Verkadealbums op 27 nov ) 10-17 uur. Info: Star Promotions Bleiswijk, Tel. 010-5243432. Email info@starpromotions.nl Alle markten Site www.starpromotions.nl

    +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

    Zondag 28 november Gigantische Snuffelmarkt Expo Haarlemmermeer.

    Het gaat er dan toch van komen….! De Wit Evenementen organiseert op zondag 28 november van 9 - 16.30 uur haar Eerste Grote Snuffelmarkt in een verwarmde Expo Haarlemmermeer te Vijfhuizen/Hoofddorp. Reeds twee jaar geleden was het deze organisatie, die de locatie Expo Haarlemmermeer, voorheen de grote Floriadehal, wilde aanwenden voor een mooie Snuffelmarkt met veel standhouders en bezoekers. Helaas kwamen de vergunningen toen niet rond. Vorig jaar zijn er een paar pogingen niet gecontinueerd en een ambitieus plan met twee markten per maand van eigenaar Libéma zelf was niet haalbaar. Evenwel: snuffelen zit ons allen in het bloed en snuffelmarkten horen bij onze maatschappij en zijn niet meer weg te denken. Het gaat De Wit Evenementen, met hun grote ervaring, in 2010 vast lukken om haar eerste grote Snuffelmarkt Expo Haarlemmermeer op 28 november 2010 tot een groot succes te maken. Deze organisatie verzoekt daartoe alle belangstellenden uit de regio Haarlemmermeer en verre Omstreken zo snel mogelijk een standplaats te huren en op hun zolders, in kelders, schuurtjes en garages op zoek te gaan naar bruikbare artikelen, die nog verkoopbaar en vooral mooi uitstalbaar zijn. Er is een speciale openingsactie: kosten van een 1 kraam ( 4 m. ) slechts € 25,– en 2 kramen € 40,– Iedereen kan vanaf heden contact opnemen met De Wit Evenementen, Tel 0251-31 90 90 PB 150 1910 AD Uitgeest. De meest uiteenlopende spullen zullen vervolgens te bewonderen en te koop zijn. Antiek, curiosa, leuk aardewerk, speelgoed, verzamelobjecten, munten, postzegels, poppen, kleding, Games, CD’s, boeken, vintage, Verkadealbums, schoolplaten, leuke hebbedingentjes, geschenken voor Sint en Kerst, enz. Je kunt het zo gek niet opnoemen, of men kan het aantreffen. Omdat er steeds meer mensen op zoek gaan naar mooie, oude voorwerpen en artikelen van vroeger en grootmoeders tijd, is Expo Haarlemmermeer de locatie waar de speurtocht kan beginnen. De organisatie verwacht dat er op zondag 28 november veel belangstellenden naar Expo Haarlemmermeer gaan komen en reikhalzend uitkijken, of er bij die bonte mengeling van vele, vele spulletjes iets voor hun gading tussen zit. Soms slagen mensen er in om voor een paar Eurootjes al een geweldige aankoop te doen. Wie zou dat niet willen…?

    Doe mee, schrijf in en/of kom allemaal naar dit leuke evenement op zondag 28 november in Expo Haarlemmermeer.

    Zo 28 nov 2010 VIJFHUIZEN/HOOFDDORP EXPO Haarlemmermeer ( v/h Floriadehal ) Eerste Snuffelmarkt van 9-16.30 uur ( met Verkadealbums ) Gratis parkeren. Info: De Wit Evenementen Tel 0251 - 31 90 90 PB 150 1910 AD Uitgeest. Email dewitevenementen@gmail.com Site www.dewitevenementen.nl

  • Carolina Verhoeven

    Wecken een begrip…mijn moeder weckte ook. www.volkskeuken.nl

    Van schop tot bord, eten uit je voorraad kast.

    Zo rond 1900 werd er van de huisvrouw verwacht dat ze verstandig, zuinig en vooral zorgvuldig haar huishouden draaiende wist te houden.

    Dit gebeurde met veel inzicht in het gewone dagelijkse leven, kennis, overgedragen van moeder op dochter.

    Zo was het karnen van boter een van haar belangrijke taken, het karnen van een goede boter, daar kon je als vrouw een status en je geld mee verdienen. Het werk was zwaar en naast haar gezin, behoorde ook het beheren van de provisieruimten. Waar ingelegde groenten, fruit en confituren voor de wintermaanden bewaard werden. Een goed gevulde kelder of provisiekast bepaalde of je wel of niet de winter goed kon doorkomen, om zo te wachten op de eerste verse meiboter in het voorjaar en de eerste opbrengst van het land. Was het vroeger bittere noodzaak, dan is het nu uitsluitend om de smaak, de smaak van eigen gemaakt is fantastisch. Dan is er de ook de emotie. Vaak heb je de groenten, het fruit zelf opgekweekt, je hebt alles zelf in je handen gehad.

    In het voorjaar….. snakte men naar de eerste verse producten.

    Men trok er massaal op uit om in het veld de eieren te rapen. Zo werden er in de jaren 30, wel 35 soorten eieren gegeten. Even een greep uit het assortiment

    Kippen, spreeuwen, kieviet eieren, buizerd en mussen en eenden eieren, Kievitsei, duiven en ganzenei.

    Eieren werden vroeger ingelegd in kalk of kalkwater, zo bleven de eieren wel 3 maanden houdbaar. Dat was nodig voor de beschuit en brood bakkers. Toen hadden de kippen nog tijd om broeds te zijn.

    Inmaak tips

    Weckflessen of lege jam, conserven potten

    Controleer zorgvuldig op breuk van de glasranden. Neem geen enkel risico en gebruik gaaf glas, verwijder glazen deksels of potten met breuk randen.

    Als u weckflessen gebruikt, let dan goed op de ringen, ringen moeten zonder

    Scheurtjes en helder van kleur zijn.

    Gebruik bij voorkeur vers en onbespoten groenten en fruit.

    Vermijd zoveel het kan bonen en wortelen die een ruime bemesting hebben gehad. Een over bemesting zorgt voor een nagisting in de potten, meestal na twee of drie weken. Er komt dan een witte laag onder in de ( weck ) pot en een gloorachtige lucht bij het openmaken van een pot met een overbemesting.

    Spoel glazen ( randen ) en deksels zorgvuldig en was ze na in een afwasmachine of altijd in ruim heet sodawater, daarna vaak naspoelen, liefst een paar uur voor aanvang. Zet de flessen en deksels omgekeerd op een schone theedoek, laat ze uitlekken.

    Tijdens het vullen van de potten is het van groot belang dat de randen schoon blijven.

    Gebruik voor het vullen een passende trechter of maak een vultrechter door de tuit van een trechter op maat te snijden zo groot als de vulopening is.

    Vul de potten tot twee vingers breed onder de rand. Zodat de massa nog wat kan uitzetten tijdens verhitting. Anders perst de inhoudt zich over de randen en kan de pot niet meer goed sluiten.

    Controleer altijd zorgvuldig of de deksels en ringen goed op de pot passen en zet de passende onderdelen bij elkaar.

    Zorg dat er geen vloeistoffen tijdens het afvullen onder de rubber ring komen. Tijdens het koken zet de vloeistof uit, en het deksel past dan niet goed meer op de pot. Er kan dan zuurstof in de pot komen zodat de kans op bederf erg groot is.

    Voeg een het kookwater in de weckketel een theelepel citroenzuur zodat de potten kalk aanslag vrij en schoon uit de ketel komen.

    Let goed op de sterilisatie tijd en voel de regels nauwkeurig.

    Zet na het pasteuriseren de nog warme potten niet op een nat koud aanrecht maar op een plank of droge doek. Zodat het knappen van de warme potten voorkomen wordt.

    Wetens waardigheden.

    Erg rijp fruit bevat minder pectine dan net rijp fruit.

    Weeg groenten en fruit als het schoon gemaakt is.

    Neem tijdens het koken een pan met ruime bodem, het fruit kookt eerder, dus heeft een kortere kooktijd nodig, u kunt beter over de bodem van de pan roeren. Zodat aanbranden voorkomen wordt.

    Gebruik bij zacht fruit, zoals aardbeien, frambozen, bramen altijd het aanhangende water, Hard fruit zoals, appels, peren met een bodempje water koken.

    Neem de tijd voor het inmaken. Het is lonend Koop niet meer in dan u verwerken kunt.

    Gebruik niet te grote potten voor jam. Kleinere potjes zijn sneller leeg, maar de kans op bederf is minder. Handiger is het vaker een nieuw potje te openen en deze in de koelkast te bewaren.

    De eerste dagen na de inmaak moet u regelmatig controleren of de potten en flessen dicht zijn.

    Uw eigen ingemaakte jam of chutney mag iets dikker of net iets dun zijn.

    Het is en blijft een ambachtelijk gemaakt product en is niet te vergelijken met een product uit de super.

    Een ideale jam bestaat niet, elk seizoen zijn de vruchten anders bevatten meer of minder pectine. Een fabriek jam wordt meestal met glucosestroop bereidt, en een thuis gemaakte jams maakt men meestal met normaal kristal suiker. Daar zitten al grote smaak en structuur verschillen in.

    Het zelf inmaken geeft vaak niet alleen meer voldoening maar ook meer afwisseling op tafel.

    Het drogen van tuin kruiden

    Wilt u kruiden zoals lavas, peterselie, bieslook, dille drogen.

    Was de kruiden eerst in ruim water en spoel ze zandvrij.

    Sla of dep de kruiden droog in een doek, en stop de schoon gemaakte kruiden in een plastik zak een nacht in de vriezer.

    Haal de volgende dag de zak uit de vriezer en wrijf of knijp de kruiden in bevroren toestand zeer fijn. Spreid de kruiden uit op keukenpapier of een droge theedoek en laat ze op een warme plaats ( op een centrale verwarming ketel ) verwarming snel drogen. De kleur en de smaak van de kruiden zal beter behouden blijven.

    Bewaar de kruiden in een bus of pot met deksel.

    Gebruik bij het maken van Chutney of een zoetzuur een goede azijn soort, die minimaal 6% azijn zuur bevat.

    Gebruik liever geen bruine of donkere basterd suiker omdat deze eerder kan gaan gisten. Witte suiker is geraffineerd.

    Paddenstoelen kunt u in zijn geheel aanrijgen enkele slagers touw, droge aan de lucht is de mooiste methode. Als u de gedroogde paddenstoelen gebruiken wilt, wellen in lauw water ongeveer 10 minuten. Gedroogde paddenstoelen onder gaan een smaak verandering, en krijgen een lichte kastanje smaak.

    Gebruik bij het maken van vruchten sap een goede sapstomer,

    Roestvrij staal of emaillen ketel die geen beschadigingen heeft.

    Zorg dat de boden van de sapstoompan nooit droog kookt.

    Het geeft niet alleen een vervelende geur. De bodem van de sappan trekt krom. Zodat het de warmte niet goed verdeeld kan worden.

    Bewaar pitten van pruimen en kersen, deze zijn ( schoongemaakt ) goed te gebruiken als blinde vulling voor taart, de pitten houden de warmte goed vast en verbranden niet tijdens het bakken. U kunt de dezelfde pitten vaak gebruiken.

    Wecken is niet alleen een lust voor het oog, het inmaken is een zeker een natuurlijk gebeuren, vooral in de oogst tijd, wanneer overal geurende rijpe groenten en fruit de boomgaarden en de vele stalletjes langs de weg sieren.

    Het wecken is voor elk seizoen, en al generaties lang wordt er geweckt .

    Inmaken lekker voor later.

    Alle facetten van het conserveren worden belicht.

    Zoals het roken, zouten of pekelen, maar ook het inmaken op azijn.

    Het maken van Chutneys en zoetzuur, die hoe langer u die bewaart beter op smaak zullen komen.

    Eigen gemaakte vruchten jams en heerlijke vruchten of kruiden limonade.

    Als voorraad in uw kelderkast of om als persoonlijk cadeau weg te geven.

    Walnoten op honing, bospaddenstoelen gedroogd en kruiden, gedroogde appeltjes en peren voor tutti fruttie.